Preview

«Тұран» университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

Экономикалық айналымда мал шаруашылығының қайталама шикізатын қолдану саласы

https://doi.org/10.46914/1562-2959-2020-1-3-97-102

Толық мәтін:

Аңдатпа

Агроөнеркәсіптік кешеннің отандық ет саласын дамытудың қазіргі деңгейі мал шаруашылығы өнімдерінің барлық түрлерін кешенді пайдалану проблемасына түбегейлі жаңа тәсілді талап етеді. Осыған байланысты малды сою кезінде алынған жанама шикізатты толық және терең өңдеудің орнына кәдеге жарату - құнды тамақ пен жемшөп ақуызының жоғалуы ғана емес, сонымен қатар негізгі өнім - ет құнының өсуіне әкелетін үлкен ақшалай шығындар. Мал сою өнімдерін қайта өңдеудің тиімді тәсілінің мәні шикізаттың барлық құнды компоненттерін пайдалы өнімдерге айналдырып, барынша және жан-жақты алуға мүмкіндік беретін аз және қалдықсыз технологияларды құру және енгізу болып табылады. Зерттеушілер Қазақстанның мал шаруашылығы кешені ет-сүт өнімдерін жеткізуші тұрғысынан ғана емес, сондай-ақ жеңіл, тоқыма, құрылыс, машина жасау және басқа да салаларды қайталама шикізатпен қамтамасыз ететін перспективалы кіші сала ретінде қарастырылуы керек деген қорытындыға келді. Мал сою өнімдерінің санаттары, оның орташа нормативтік шығу құрылымы және қалдықсыз өндірістің негізгі функциялары қарастырылады. Қазақстанда мал шаруашылығы өнімдерін терең өңдеуді дамыту ерекшеліктері талданып, ет саласын дамыту бағыттары әзірленді. Авторлар ет өнеркәсібінің экономикалық тиімділігі малды сою және жанама өнімдерді тауарлық өнімдерге айналдыру кезінде алынған барлық ресурстарды ұтымды пайдалануға байланысты деген қорытындыға келді.

Авторлар туралы

О. К. Денисова
Д. Серікбаев ат. Шығыс-Қазақстан мемлекеттік техникалық университеті
Қазақстан


М. У. Рахимбердинова
Д. Серікбаев ат. Шығыс-Қазақстан мемлекеттік техникалық университеті
Қазақстан


Әдебиет тізімі

1. Есполов Т.И. АПК Казахстана: глобализация и инновация. - Алматы: КазНАУ, 2012. - 436 с.

2. Республики Казахстан: страновой бренд / под. общ. ред. И.Н. Кренгауз. - Алматы: Экономика, 2014. - С. 118-125.

3. Закимова А.М. Развитие агропромышленного комплекса как основа определения конкурентоспособной специализации экономики Казахстана // Вестник КазНУ. - 2014. - № 3.

4. Федоренко В.Ф., Мишуров Н.П., Коноваленко Л.Ю., Неменущая Л.А. Технологические процессы и оборудование, применяемые при убое животных на мясокомбинатах, мясохладобойнях и переработке побочного сырья: науч. аналит. обзор. - М.: ФГБНУ «Росинформагротех». - 2005. - 160 с.

5. Петров К.А., Кузнецова Н.Г. Проблемы и перспективы развития глубокой переработки продукции животноводства - М.: Евразийский союз ученых. - 2015. - № 05(14).

6. Серпова О.С. Опыт глубокой переработки продукции животноводства: научно-аналитический обзор. - М.: ФГНУ «Росинформагротех», 2008. - 92 с.

7. Золотарева М.С. Анализ переработки молочной сыворотки и создание перспективных ресурсосберегающих технологий // Наука. Инновации. Технологии. - 2013.- № 1. - С. 37-44.

8. Воротников И.Л., Петров К.А., Кононыхин В.В. Ресурсосберегающее развитие перерабатывающих отраслей АПК // Экономика сельскохозяйственных и перерабатывающих предприятий. - 2010. - № 10. - С. 21-23.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Денисова О.К., Рахимбердинова М.У. Экономикалық айналымда мал шаруашылығының қайталама шикізатын қолдану саласы. «Тұран» университетінің хабаршысы. 2020;(3):97-102. https://doi.org/10.46914/1562-2959-2020-1-3-97-102

For citation:


Denissova O.K., Rakhimberdinova M.U. Field of the secondary raw materials applicationof animal husbandry in the economic turnover. Bulletin of "Turan" University. 2020;(3):97-102. (In Russ.) https://doi.org/10.46914/1562-2959-2020-1-3-97-102

Қараулар: 537


ISSN 1562-2959 (Print)
ISSN 2959-1236 (Online)