Preview

«Тұран» университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

Азық-түлік қауіпсіздігінің тұжырымдамалық негіздері

Толық мәтін:

Аңдатпа

Елдің азық-түлік қауіпсіздігі ұлттық қауіпсіздіктің негізгі құрамдас бөлігі ретінде көптеген елдерде экономикалық тәуелсіздікке қол жеткізу үшін өзекті мәселелердің бірі болып отыр. Мақалада азық-түлік қауіпсіздігі тұжырымдамасының теориялық негіздеріне талдау жүргізілді. Әр түрлі экономист-ғалымдардың осы мәселеге арналған анықтамаларын зерттеу нақты мәнмәтінге және саяси мәселелердің басымдығына байланысты азық-түлік қауіпсіздігі ұғымын тұжырымдауда үш негізгі бағытты анықтауға мүмкіндік берді: халық үшін өнімдердің кепілді қолжетімділігін жалпыға бірдей қамтамасыз ету ретінде; елдің әрбір тұрғыны үшін азық-түлік өнімдеріне қолжетімділіктің мемлекеттік кепілдігі ретінде; елдің азық-түлік / экономикалық тәуелсіздігі ретінде. Мақалада азық-түлік қауіпсіздігінің эволюциялық даму ерекшеліктерін ескере отырып анықтама берілді. Авторлармен азық-түлік қауіпсіздігі жүйесінің негізгі құрамдас бөліктері қарастырылды: экономикалық және физикалық қолжетімділік, тамақ өнімдерінің сапасы мен қауіпсіздігі. Бұл азық-түлік қауіпсіздігін өлшеуде нақты міндеттерді шешуге бағытталған. Мақалада азық-түлік қауіпсіздігі жүйесінің және оның құрамдас бөліктерінің өзара байланысы авторлық схемасы арқылы ұсынылды. Еліміздің азық-түлік қауіпсіздігі мәселелерін шешуге бағытталған сауатты азық-түлік саясатын жүргізу қажеттілігі негізінде авторлар осы аспектіні реттейтін Қазақстан Республикасының қолданыстағы заңдар мен бағдарламаларына талдау жүргізді.

Авторлар туралы

П. Қ. Салибекова
«Тұран» университеті
Қазақстан


А. Т. Тлеубердинова
«Тұран» университеті
Қазақстан


Әдебиет тізімі

1. ФАО ұйымының ресми сайты, электронды ресурс: // http://www.fao.org/legal/home/faomembers/en/.

2. Ушачев И. Продовольственная безопасность - основа стабильного развития российский экономики // АПК: экономика, управление. - 2008. - № 8. - С. 2.

3. Хромов Ю. Международная продовольственная безопасность и интересы России // АПК: экономика, управление. - 1996. - № 2.

4. Жанбекова З.Х. Внутренние и внешние угрозы продовольственной безопасности Казахстана // Вестник КазНУ. Серия экономическая. - 2003. - № 3. - С. 23-27.

5. Лупашко-Стальский И.П. Роль международных сельскохозяйственных организаций в обеспечении продовольственной безопасности в странах мира // Информационный бюллетень Министерства сельского хозяйства Российской Федерации. - 2002.

6. Лысоченко А.А. Система и механизм обеспечения продовольственной безопасности региона в условиях переходной экономики России (на примере АПК Ростовской области): автореф. дис. … канд. экон. наук. - Ростов-н/Д., 2002. - С. 12.

7. Султанбекова Г. и др. Продовольственная безопасность Казахстана: современное состояние и направления обеспечения // Экономика и статистика. - 2001. - № 1. - С. 42.

8. Бимендиева Л.А. Продовольственная безопасность: проблемы и пути ее решения // Вестник КазНУ. Серия экономическая. - 2002. - № 1. - С. 14-16.

9. Чернова А.О., Степаненко В.Е. Продовольственная безопасность: научно-теоретические подходы к определению терминологии // Юридический мир. - 2006. - № 10 - С. 44-48.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Салибекова П.Қ., Тлеубердинова А.Т. Азық-түлік қауіпсіздігінің тұжырымдамалық негіздері. «Тұран» университетінің хабаршысы. 2020;(1):252-256.

For citation:


Salibekova P.K., Tleuberdinova A.T. Conceptual basics of food security. Bulletin of "Turan" University. 2020;(1):252-256. (In Russ.)

Қараулар: 301


ISSN 1562-2959 (Print)
ISSN 2959-1236 (Online)