Preview

Bulletin of "Turan" University

Advanced search

Conceptual basics of food security

Abstract

The country's food security as a key component of national security is one of the pressing issues for achieving economic independence in many countries. The article analyzes the theoretical foundations of the concept of food security. Studying the definitions of various scientists-economists on this issue have identified three major approaches to the formulation of the concept of food security, depending on the specific context and prevailing political issues: as a universal guarantee of product availability for the population; how the government guarantee access to food for every citizen of the country; food / economic independence of the country. The article presents the author's definition based on taking into account the features of the evolutionary development of food security. The authors consider the components of the food security system: economic and physical accessibility, quality and safety of food. Each dimension of food security is aimed at solving specific problems. The article presents the author's scheme of the food security system and the interaction of its components. Based on the need to conduct a competent food policy aimed at addressing issues of food security of the country, the authors analyzed the current laws and programs of the Republic of Kazakhstan that regulate this aspect.

About the Authors

P. K. Salibekova
Turan University
Kazakhstan


A. T. Tleuberdinova
Turan University
Kazakhstan


References

1. ФАО ұйымының ресми сайты, электронды ресурс: // http://www.fao.org/legal/home/faomembers/en/.

2. Ушачев И. Продовольственная безопасность - основа стабильного развития российский экономики // АПК: экономика, управление. - 2008. - № 8. - С. 2.

3. Хромов Ю. Международная продовольственная безопасность и интересы России // АПК: экономика, управление. - 1996. - № 2.

4. Жанбекова З.Х. Внутренние и внешние угрозы продовольственной безопасности Казахстана // Вестник КазНУ. Серия экономическая. - 2003. - № 3. - С. 23-27.

5. Лупашко-Стальский И.П. Роль международных сельскохозяйственных организаций в обеспечении продовольственной безопасности в странах мира // Информационный бюллетень Министерства сельского хозяйства Российской Федерации. - 2002.

6. Лысоченко А.А. Система и механизм обеспечения продовольственной безопасности региона в условиях переходной экономики России (на примере АПК Ростовской области): автореф. дис. … канд. экон. наук. - Ростов-н/Д., 2002. - С. 12.

7. Султанбекова Г. и др. Продовольственная безопасность Казахстана: современное состояние и направления обеспечения // Экономика и статистика. - 2001. - № 1. - С. 42.

8. Бимендиева Л.А. Продовольственная безопасность: проблемы и пути ее решения // Вестник КазНУ. Серия экономическая. - 2002. - № 1. - С. 14-16.

9. Чернова А.О., Степаненко В.Е. Продовольственная безопасность: научно-теоретические подходы к определению терминологии // Юридический мир. - 2006. - № 10 - С. 44-48.


Review

For citations:


Salibekova P.K., Tleuberdinova A.T. Conceptual basics of food security. Bulletin of "Turan" University. 2020;(1):252-256. (In Russ.)

Views: 298


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 License.


ISSN 1562-2959 (Print)
ISSN 2959-1236 (Online)