Preview

«Тұран» университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

Аймақтың азық-түліктік қауіпсіздігін бағалау

Толық мәтін:

Аңдатпа

«Азық-түлік қауіпсіздігі» түсінігі ғылыми айналымда, экономикалық қауіпсіздік түсінігімен қатар берік орынға ие екендігі кеңінен танылған. Азық-түлік қауіпсіздігінің деңгейі көрсеткіштер жиынтығымен бағаланады, олардың ішіндегі ең маңыздылары: халықтың әртүрлі санаттары үшін азық-түліктің физикалық және экономикалық қолжетімділік деңгейі; тұтынылатын ресурстардың сапасына, рационның құрамдас бө­ліктерінде және физиологиялық қажеттіліктеріне қанағаттану дәрежесі. Азық-түлік қауіпсіздігі және онымен қамтылуының проблемасы шешілуі жүйелік талдауды және орын алған қиындықтан шығу жолдарын іздеуді қажет етеді. Мұнда алға қойылып отырған проблема мемлекет деңгейінде, сондай-ақ жекеленген өңір­лер деңгейінде азық-түлік қауіпсіздігінің аймақтық тұжырымдамаларын жасау шегінде де қарастырылуы тиіс. Мақалада аймақтың азық-түлік қауіпсіздігінің физиологиялық компонентін бағалау үшін қолданбалы зерттеулер жүргізілді. Елдің индустриалды дамыған өңірлеріндегі тұрғындарының өмір сүруін қамтамасыз ететін негізгі өнімдері бойынша аталған көрсеткіш деңгейін өлшеу азық-түлікпен қамтылудың және халық та­бысының динамикалары әртүрлі статистикалық бақылаулар негізінде жүзеге асырылды. Авторлармен аумақ­тық ерекшеліктерді ескере отырып, Қазақстан Республикасының барлық өңірлерінде қолдануға бола­тын об­лысішілік өңірлердің деректері негізінде талдаудың графикалық және статистикалық әдістері қолданылды. Халықтың өңірлік деңгейде азық-түлік қауіпсіздігінің экономикалық құрамдас бөліктерін зерттеу нәтиже­лері елдің басқару органдарына нақты бағыттарды, мақсатты және уақыттық параметрлерді беруге мүмкіндік береді.

Авторлар туралы

А. М. Кабдулшарипова
Д. Серікбаев атындағы Шығыс Қазақстан мемлекеттік техникалық университеті
Қазақстан


С. Н. Суйеубаева
Д. Серікбаев атындағы Шығыс Қазақстан мемлекеттік техникалық университеті
Қазақстан


М. . Сырымбек
Д. Серікбаев атындағы Шығыс Қазақстан мемлекеттік техникалық университеті
Қазақстан


Әдебиет тізімі

1. Фомин Д.А., Храмцов Н.С. Экономические основы развития агропромышленной интеграции. - Новосибирск: СибНИИЭСХ, 2011. - 120 с.

2. Ленчевский И.Ю. О некоторых аспектах продовольственной безопасности // Достижение науки и техники АПК. - 2013. - № 1. - С. 6-9.

3. Бурдуков П.Т., Саетгалиев Р.З. Россия в системе глобальной продовольственной безопасности. [Электронный ресурс]. URL: http://www.duel.ru.

4. Чернова О.А. Продовольственная безопасность: научно-теоретические подходы к определению терминологии / О.А. Чернова, В.Е. Степаненко // Юридический мир. - 2006. - № 10. - С. 44-48.

5. Гумеров Р. Как обеспечить продовольственную безопасность страны? // Российский экономический журнал. - 2011. - № 9. - С. 57-69.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Кабдулшарипова А.М., Суйеубаева С.Н., Сырымбек М. Аймақтың азық-түліктік қауіпсіздігін бағалау. «Тұран» университетінің хабаршысы. 2018;(1):72-79.

For citation:


Kabdulsharipova A.M., Suieubaeva S.N., Syrymbek M. Assessment of food security in the region. Bulletin of "Turan" University. 2018;(1):72-79. (In Russ.)

Қараулар: 286


ISSN 1562-2959 (Print)
ISSN 2959-1236 (Online)