Қазақстанның тамақ өнеркәсібінің өндірістік қуаты
https://doi.org/10.46914/1562-2959-2021-1-2-121-127
Аңдатпа
Мақаланың негізгі мақсаты Қазақстан Республикасының аграрлық секторы өнімдерінің бәсекеге қабілеттілігі мен өндіріс тиімділігінің теориялық ерекшеліктерін сипаттау болып табылады. Зерттеу барысында абстрактілі-логикалық, монографиялық, экономикалық және статистикалық әдістер, салыстыру және талдау, синтез және жалпылау тәсілдері қолданылды. Ғылыми мақалада негізгі көрсеткіштері саланың дамуы: ішкі өндіріс және тұтыну; сыртқы сауда және мөлшері Қазақстан Республикасының нарықтық дамуын сипаттайды. Мақаланың негізгі тұжырымдары Қазақстан Республикасында жеміс-жидек және көкөніс өнеркәсібінің бәсекелестік қабілеті ұстанымдарын анықтайтын факторларды анықтау болып табылады, өйткені агроөнеркәсіп кешені ғылыми негізделген тетіктерге негізделіп, АӨК кәсіпорындарын дамытуға бағытталатын жетілдіруді қажет. Қазақстанда жеміс-жидек пен көкөністі өнеркәсіптік өңдеумен айналысқан тиімді, бұл климаттың қолайлы болуына, еңбек ресурстарына қол жетімділікке, халықтың сұранысының артуына және экспорттық әлеуеттің артуына байланысты. Жалпы, республика картопқа, жаңа піскен көкөністер мен бақша дақылдарына деген қажеттілікті қанағаттандырады. Алайда, жоғары бағалар, тауарлардың тар ауқымы, орауыш пен қаптаманың қымбаттығымен байланысты тиісті презентацияның болмауы, көлік шығындарының жоғарылығы және ішкі және сыртқы нарықтарда тұтынушылардың отандық жемістер мен көкөністерге деген сұранысының төмендеуі бәсекеге қабілеттіліктің жоқтығы.
Тірек сөздер
Авторлар туралы
М. К. ТузубековаҚазақстан
э.ғ.к., доцент м.а.
Нұр-Сұлтан қ.
Р. Е. Таракбаева
Қазақстан
т.ғ.к., доцент.
Алматы қ.
Е. О. Оспанова
Қазақстан
аға оқытушы.
Нұр-Сұлтан қ.
А. Н. Ли
Өзбекстан
э.ғ.к.
Ташкент қ.
Әдебиет тізімі
1. Postoral of the President of the Republic of Kazakhstan − Leader of the Nation Nursultan Nazarbayev to the people of Kazakhstan “Strategy” Kazakhstan–2050”: a new political course of the established state” // Kazakhstanskaya Pravda. – 2014, December 15.
2. Strategic food security management / analytical, analytical review information and analytical journal. – Issue 1. – Almaty, 2009. – P. 67–73.
3. Data of the Committee on statistics of MNE of the Republic of Kazakhstan. – [AYR.] Entry mode: stat. gov. kz.
4. P. Mukhtarova S. State management of economic security in the Republic of Kazakhstan: textbook. – Almaty, 2016. – M.: publishing house of KAZ.
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Тузубекова М.К., Таракбаева Р.Е., Оспанова Е.О., Ли А.Н. Қазақстанның тамақ өнеркәсібінің өндірістік қуаты. «Тұран» университетінің хабаршысы. 2021;(2):121-127. https://doi.org/10.46914/1562-2959-2021-1-2-121-127
For citation:
Tuzubekova M.K., Tarakbaeva R.E., Ospanova E.O., Li A.N. Production capacity of food industry in Kazakhstan. Bulletin of "Turan" University. 2021;(2):121-127. https://doi.org/10.46914/1562-2959-2021-1-2-121-127