Preview

«Тұран» университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

Зығыр Қазақстанның жаһандық шикізат ресурсы ретінде

Толық мәтін:

Аңдатпа

Соңғы жылдарда Қазақстан Республикасында майлы дақылдардың егістік жерлерінің едәуір ұлғаюы байқалады, мысалы егістік және зығырды өсіру алаңы екі есе өсті. Қазақстан үшін зығырды өсіру агробизнестің маңызды құрамдастарының бірі болып тұр. Мақалада зығырдың адам өміріндегі маңыздылығы, зығырдың экспорты көрсетілген, сонымен қатар авторлар зығырдың әлемдік ауқымда және Қазақстан Республикасындағы өндіріс көлемін бақылап, қарастырып кеткен. Зығырдың өндірісі мен шығарылуының табиғи артықшылықтары мен ерекшеліктері Қостанай облысында, Солтүстік және Батыс Қазақстанда орналасқан. Мақалада соңғы жылдар бойынша егістік алаңы туралы статистикалық мәліметтер көрсетілген. Зығыр - экологиялық таза дақыл, бұл химиялық қорғау құралдары мен тыңайтқыштарды қажет етпейтінін атап өту керек. Зығыр егісі топырақты радионуклидтерден және ауыр металдардан босатып, аурулар мен зиянкестермен аз зақымдайды. Зығырдың егіс айналымы - жинап алған кейіннен кез келген басқа дақылдарды себуге мүмкіндік беретін сирек дақыл және агротехниканың қарапайым талаптарын ұстанса, жоғары экономикалық әсерге қол жеткізуге болады. Зығыр биологиялық қасиеттерінің, жоғары рентабельділігінің арқасында жетекші орынға ие болды. Зығырдан жасалған өнімдердің бәсекеге қабілеттілігін арттыру үшін оны өндірудің көлемін ұлғайту, шығындарды азайту және өнімділікті арттыру қажет. Зығыр өзінің талғамаушылық күйіне қарамастан, оны өсіру үшін ерекше талаптары бар. Авторлар Қазақстандағы зығыр нарығын дамытудың негізгі мәселелерін атап өтті, сондай-ақ осы қазақстандық нарықтың дамуына қатысты ұсыныстар жасалынды.

Авторлар туралы

Г. Ш. Калиакпарова
Академия «Кайнар»
Қазақстан


Е. Е. Гриднева
Академия «Кайнар»
Қазақстан


Әдебиет тізімі

1. Лен: голубое поле перспектив. [Электронный ресурс]. - 2018. - URL: http://agroinfo.kz (дата обращения: 21.06.2018).

2. Системные проблемы льнокомплекса России и зарубежья, возможности их решения. [Электронный ресурс] / И.В. Ушаповский, Э.В. Новиков, Н.В. Басов, А.В. Безбабченко, А.В. Галкин // Молочно-хозяйственный вестник. - 2017. - № 1(25). - С. 166-184. - URL: http:// molochnoe.ru/journal (дата обращения: 23.06.2018).

3. Пащенко Л.П., Пащенко В.Л., Коваль Л.А., Ущаповский И.В. Новое поколение из овсяной муки // Кондитерское производство. - 2007. - № 3. - С. 24-26.

4. Цыганова Т.Б., Миневич И.Э., Зубцов В.А., Осипова Л.Л. К вопросу о пищевой безопасности семян льна и продуктов их переработки // Хлебопечение в России. - 2017. - № 2. - С. 23-26.

5. Новиков Э.В. Масличный лен как глобальный сырьевой ресурс для производства волокна // Молочно-хозяйственный вестник. - 2017. - № 3(27). - С. 187-203. - URL: http:// molochnoe.ru/journal (дата обращения: 26.06.2018).

6. Лен: Казахстан входит в ТОП-3 мировых производителей и экспортеров. [Электронный ресурс]. - 2018. - URL: //https://foodindustry.kz (дата обращения: 15.01.2019).

7. Казахстан стал крупнейшим производителем льна в мире. [Электронный ресурс]. - 2018. - URL: //https://bnews.kz/ru/news (дата обращения: 15.01.2019).

8. Министерство национальной экономики Республики Казахстан. Комитет по статистике. [Электронный ресурс]. - 2018. - URL: http://stat.gov.kz (дата обращения: 26.06.2018).

9. Государственная программа развития АПК Республики Казахстан на 2013-2020 годы «Агробизнес-2020». [Электронный ресурс]. - 2018. - URL: http://www.government.kz/ru (дата обращения: 20.06.2018).

10. Лен масличный - это находка для условий Казахстана (АПК-Информ: Итоги № 12(30). [Электронный ресурс]. - 2018. - URL: https://www.apk-inform.com (дата обращения: 23.06.2018).


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Калиакпарова Г.Ш., Гриднева Е.Е. Зығыр Қазақстанның жаһандық шикізат ресурсы ретінде. «Тұран» университетінің хабаршысы. 2019;(1):74-78.

For citation:


Kaliakparova G.Sh., Gridneva Ye.Ye. Flax as a global raw material resource of Kazakhstan. Bulletin of "Turan" University. 2019;(1):74-78. (In Russ.)

Қараулар: 971


ISSN 1562-2959 (Print)
ISSN 2959-1236 (Online)