Қазақстанның тамақ өнеркәсібіндегі инновациялық жүйенің дамуы
Аңдатпа
Мақалада жаңа өнімнің жетілдірілген түрінде жаңа өндіріс нәтижесі, өндіріс құрылымы, кадрларды басқарудағы және кәсіпкерлік қызметті жүргізудің инновациялық әдісі ұсынылатын тамақ өнеркәсібіндегі өндірістік процестер қарастырылады. Тамақ өнеркәсібінде өнім, технологиялық, маркетингтік, ұйымдастырушылық инновацияларды алуға болады. Тамақ өнеркәсібіндегі инновациялық өнім - ассортимент пен номенклатураны кеңейту, емдеу және алдын алу, халықтың дәстүрлі тағамдардан ерекшеленетін тамақ өнімдерін тұтынудағы қажеттіліктерін қанағаттандыру мақсатында жаппай тұтыну, жеке санаттағы азаматтар мен халық топтары үшін жаппай тұтынуға арналған инновациялық қызмет нәтижесінде алынған жаңалығы бар өнім. Тамақ өнімдерін өндіру саласында инновацияларды енгізу және іске асыру халықтың жеке топтарының тамақтануында дәстүрлі ерекшеліктерді ескеретін, балалар және диеталық тамақтану, емдік қасиеттері үшін сұранысқа ие тұтыну стандарттарына сәйкес жоғары сапалы тамақ өнімдерін алу үшін жағдайлар мен алғышарттар жасауды көздейді. Технологиялық процестер инновацияларын басқару тамақ өнеркәсібінде өндірісті дамытуға, олардың бәсекеге қабілеттілігін арттыруға және маркетингтік нарықтың кеңеюіне, саланың дамуына қолайлы институционалды жағдай жасауға мүмкіндік береді.
Кілт сөздер
пищевая промышленность,
маркетинг,
инновационная деятельность,
экономика,
методы стратегии,
креативные решения,
инфраструктура,
логистика,
food industry,
marketing,
innovation,
economy,
strategy methods,
creative solutions,
infrastructure,
logistics,
тамақ өнеркәсібі,
маркетинг,
инновациялық қызметтер,
экономика,
стратегиялық әдістемелер,
креативтік шешімдер,
инфрақұрылым логистика
Әдебиет тізімі
1. Государственная программа развития АПК в Республике Казахстан на 2013-2020 годы «Агробизнес-2020»: www.minagri.gov.kz.
2. Государственная программа развития агропромышленного комплекса Республики Казахстан на 2017-2021 годы. - Астана, 2017: http://www.fao.org/fileadmin/user_upload/reu/europe/documents/compnew/Kaz_PDF5.pdf.
3. Бовин А.А. Управление инновациями в организациях: учеб. пособие для вузов / А. Бовин, Л. Чередникова, В. Якимович. - М.: Омега-Л, 2006. - 416 с.
4. Уркумбаева А.Р. Модернизация развития пищевой промышленности РК: материалы МНПК. - АТУ, 25-26 октября 2018 г. - С. 397-401.
5. Тинасилов М.Д. Инновация новейшей технологии в экономике РК // Научный журнал «Наука и инновационные технологии». - МУИТ. - Бишкек. - 2019. - № 2(11). - С. 167-170.
Дәйектеу үшін:
Уркумбаева А.Р.,
Бейсекова П.Д.
Қазақстанның тамақ өнеркәсібіндегі инновациялық жүйенің дамуы. «Тұран» университетінің хабаршысы. 2020;(1):243-247.
For citation:
Urkumbaeva A.R.,
Beisekova P.D.
Development of innovative processes in the food industry of Kazakhstan. Bulletin of "Turan" University. 2020;(1):243-247.
(In Russ.)
Қараулар: 968