Preview

«Тұран» университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

Өнімнің бәсекелестік қабілеттілігі - өнім шығарушының жұмысының маңызды көрсеткіші

Толық мәтін:

Аңдатпа

Осы мақалада, елдің инновациялық-экономикалық даму жағдайында, Жамбыл облысының өндіру­шілерінің мысалында сүт өнімдерінің бәсекеге қабілеттілігін бағалау қарастырылады. Авторлар сүт өнім­дерінің бәсекеге қабілеттілігін бағалаудың баламалы нұсқаларын ұсынады. Қазақстанның азық-түлік өнер­кәсібі халықты қажетті азық-түлікпен тұрақты қамтамасыз етуге бағытталған стратегиялық маңызы бар салалардың бірі болып табылады. Өндірістің жалпы өсуіне қарамастан, қазақстандық сүт өнеркәсібі өнімдері Ресей Федерациясының, Беларусьтің, Украинаның және Қырғызстанның көптеген өнімдері үшін бәсекеге қабілетті емес. Бұл мақалада бүтіндей сүт өнімдері қарастырылады. Осыған байланысты талданатын сүттің бәсекеге қабілеттілігі сандық түрде өлшенуі керек, ол дәлірек деректер алуға мүмкіндік береді. Тауардың бәсекеге қабілеттілігінің деңгейін растау үшін оны бәсекелестің ұқсас өнімімен талдау қажет. Сүттің бәсекеге қабілеттілігін неғұрлым толық талдау үшін бәсекелестікті анықтайтын сапа, қызмет көрсету және басқа да компоненттердің деңгейін, басты бәсекелестің ұқсас өнімдерін ескеру қажет. Қазақстанда өндірілетін сүт өнімдерінің жеткілікті мөлшермен ішкі нарықты толтыру ерекше мәнге ие болуы тиіс және ол жоғары деңгейде қаралып, шұғыл шешілуі тиіс мәселе ретінде қарастырылуы қажет.

Авторлар туралы

Ж. Е. Есильбаева
Алматинский технологический университет
Қазақстан


С. А. Тлеубаева
Таразский государственный университет им. М.Х. Дулати
Қазақстан


Әдебиет тізімі

1. Послание Президента Республики Казахстан Н.А. Назарбаева народу Казахстана «Новые возможности развития в условиях четвертой промышленной революции». - Астана, 10 января 2018 г.: www.akorda.kz.

2. Баймуратов У.К. Проблемы конкурентоспособности национальной экономики в контексте мировых тенденций // Конкурентоспособность: теория, методология, практика. - Алматы, 2008. - С. 66.

3. Данные статистики управления Жамбылской области: www.zhambul.stat.kz.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Есильбаева Ж.Е., Тлеубаева С.А. Өнімнің бәсекелестік қабілеттілігі - өнім шығарушының жұмысының маңызды көрсеткіші. «Тұран» университетінің хабаршысы. 2018;(4):181-185.

For citation:


Yesilbaeva Zh.E., Tleubaeva S.A. Competitiveness of the product - important factor of the manufacturer’s work. Bulletin of "Turan" University. 2018;(4):181-185. (In Russ.)

Қараулар: 349


ISSN 1562-2959 (Print)
ISSN 2959-1236 (Online)