Preview

«Тұран» университетінің хабаршысы

Кеңейтілген іздеу

Елдің тамақ өнеркәсібі азық-түлік қауіпсіздігінің ерекше факторы ретінде

https://doi.org/10.46914/1562-2959-2020-1-4-232-239

Толық мәтін:

Аңдатпа

Мақала әр ел үшін өмірлік маңызы бар азық-түлік қауіпсіздігі мәселесін шешуге арналған. Мақалада заманауи ресурстарды үнемдейтін технологияларды қолдану арқасында азық-түліктің тепе-теңдігін қамтамасыз ететін кең ассортиментте халықты азық-түлікпен қамтамасыз ету арқылы азық-түлік қауіпсіздігін қамтамасыз етудегі елдің тамақ саласының маңызы негізделген. Авторлар ауыл шаруашылығы шикізатын дайын азықтүлік тауарларына өндірістік қайта өңдеудің артықшылықтарын және елдің әлеуметтік-экономикалық дамуы үшін тамақ индустриясының маңыздылығын атап өтеді. Авторлар саланы ұйымдастырудың шикізаттың алуан түрлілігін қайта өңдеуді, тамақ өнімдері мен сусындардың әртүрлі түрлерін өндіруді, аумақтардың табиғиклиматтық ерекшеліктеріне және олардың экономикалық даму деңгейіне тәуелділік сияқты ерекшеліктерін атап көрсетеді. Мақалада тамақ саласының даму факторлары негізделген. Тамақ саласының даму деңгейіне халықтың сатып алу қабілеті және өңірдің инвестициялық тартымдылығы әсер етеді, олар тұтынушылық сұраныс пен артықшылықтардың өзгеруінің ғылыми-техникалық прогресінің әсерінен болады. Сондай-ақ, тамақ өнеркәсібінің әлемдік нарығына, оның даму үрдістеріне шолу жасалды, елдердің салаларына сипаттама берілді, индустрияның жетекші компаниялары атап өтілді. Елдің тамақ саласының дамуын тежейтін негізгі проблемалар айқындалды. Мемлекеттік жеке әріптестік негізінде елдегі бар әлеует негізінде оларды шешу, кәсіпкерлерге олардың қызметін жандандыру мақсатында преференциялар беру, барлық стейкхолдерлердің күш-жігерін біріктіру жөніндегі шаралар белгіленді.

Авторлар туралы

А. Т. Тлеубердинова
«Тұран» университеті
Қазақстан
э.ғ.д., профессор


П. Қ. Салибекова
«Тұран» университеті
Қазақстан
докторант


Әдебиет тізімі

1. World Manufacturing Production Statistics for Quarter I, 2020. Report on world manufacturing production. file: ///C:/Users/Aaa/Downloads/World_manufacturing_production_2020_Q1.pdf. Date of access: 25.08.2020.

2. Jean-Louis Rastoin. The agri-food industry at the heart of the global food system. A Planet for life, 2012: http://regardssurlaterre.com/en. Date of access: 25.08. 2020.

3. International Food Information Council Foundation Food and Health Survey, 2006–2010, Food Safety: A Web-enabled Survey: http://www.foodprotection.org/files/food-protection-trends/Jun-12-White.pdf. Date of access:

4. Wikipedia: https://ru.wikipedia.org/wiki/ https://ru.wikipedia.org/wiki/.

5. World Economic Situation and Prospects 2019. ISBN: 978-92-1-109180-9 eISBN: 978-92-1-047611-9 Print ISSN: 1995-2074 Online ISSN: 2411-8370 United Nations publication Sales No. E.19.II. C. 1: https:// www.un.org/development/desa/dpad/wp-content/uploads/sites/45/WESP2019_BOOK-web.pdf.

6. World food products exports by country 2018. World Integrated Trade Solution: https://wits.worldbank.org/CountryProfile/en/Country/WLD/Year/2018/TradeFlow/Export/Partner/by-country/Product/16-24_ FoodProd.

7. John Wilkinson, The Food Processing Industry, Globalization and Developing Countries. Eelectronic Journal of Agricultural and Development Economics. Vol. 1, No. 2, 2004, p. 184–201.

8. The Food and Beverage Market Entry Handbook: Japan: a Practical Guide to the Market in Japan for European Agri-food Products: https://ec.europa.eu/chafea/agri/sites/chafea/files/handbook-japan-2019_en_0.pdf.

9. Mangino E., Wernerson H. Canadian Food and Beverage Processing Overview. Required Report – public distribution: https://apps.fas.usda.gov/newgainapi/api/report/downloadreportbyfilename?filename=Food%20Processing%20Ingredients_Ottawa_Canada_3-29-2018.pdf. Date of access:7.09.2020.


Рецензия

Дәйектеу үшін:


Тлеубердинова А.Т., Салибекова П.Қ. Елдің тамақ өнеркәсібі азық-түлік қауіпсіздігінің ерекше факторы ретінде. «Тұран» университетінің хабаршысы. 2020;(4):232-239. https://doi.org/10.46914/1562-2959-2020-1-4-232-239

For citation:


Tleuberdinova A.T., Salibekova P.K. The country's food industry as a special factor of food security. Bulletin of "Turan" University. 2020;(4):232-239. (In Russ.) https://doi.org/10.46914/1562-2959-2020-1-4-232-239

Қараулар: 710


ISSN 1562-2959 (Print)
ISSN 2959-1236 (Online)