Сүттің өндірістік базасын жетілдіру және ҚР сүт өнімдері
https://doi.org/10.46914/1562-2959-2025-1-2-161-176
Аңдатпа
Сүт өңдеу кәсіпорындарының өндірісін кеңейту және сүт фермаларын салу ҚР сүт және сүт өнімдері нарығында маңызды міндет болып табылады. Елге тек дайын сүт өнімдері ғана емес, сонымен қатар шикі сүт импортталады, өйткені олардың жеке қосалқы шаруашылықтары сүт көлемінің қажеттіліктерін қанағаттандыра алмайды, сондықтан сүт өндіруге және өңдеуге инвестиция салу маңызды. Зерттеудің мақсаты, ғылыми зерттеудің негізгі бағыттары мен идеялары ҚР сүт және сүт өнімдері нарығының өзекті зерттеулері негізінде сүт саласындағы проблемаларды анықтау және сүт өнімдерінің өндірістік базасын жетілдіру бағыттарын айқындау болып табылады. Зерттеудің ғылыми маңыздылығы-сүт пен сүт өнімдерінің өндірістік базасын жетілдіру, отандық сүт өнімдерінің тиімді дамуы мен бәсекеге қабілеттілігін арттыру негізінде сүт саласындағы проблемаларды тереңірек түсіну. Практикалық маңыздылығы баптың негізгі ережелерін Мемлекеттік органдардың сүт өндірісінің тиімділігін арттыру мәселелерін шешуде және сүт өнімдерін өндіретін шаруашылық жүргізуші субъектілердің даму стратегияларын әзірлеуде қолдануға болатындығында.
Тірек сөздер
Авторлар туралы
Г. Б. СахановаҚазақстан
PhD, қауымдастырылған профессор.
Алматы
А. Н. Байгелова
Қазақстан
э. ғ. к., қауымдастырылған профессор.
Алматы
А. Т. Бактгереева
Қазақстан
э.ғ.к., ассистент-профессор.
Алматы
Әдебиет тізімі
1. Трушина А.И., Рыбченко Т.В. Перспективы производства продуктов питания нового поколения / Материалы Всероссийской НПК. – М., 2017.
2. Черняков М.К., Чернякова М.М., Акберов К.Ч., Чернякова И.А. Молочная индустрия, как стратегическое направление развития продовольственного рынка // Пищевая промышленность. – 2018. – № 4. – С. 33–37.
3. Бережная Е.А. Рынок молока и молочной продукции. URL: https://milklife.ru/publication/5769.html (дата обращения: 02.03.2025)
4. Hassoun A., Garcia-Garcia G., Trollman H., Jagtap S., Parra-López C., Cropotova, Bhat Z., Centobelli P., Aït-Kaddour A. Birth of dairy 4.0: Opportunities and challenges in adoption of fourth industrial revolution technologies in the production of milk and its derivatives // Current Research in Food Science. 2023, vol. 7, p. 100535. URL: https://doi.org/10.1016/j.crfs.2023.100535
5. Данные бюро национальной статистики АСПиР РК январь–июль 2023 г. URL: https://stat.gov.kz/ru/release-calendar/
6. Эксперт о количестве и качестве молочной продукции на казахстанском рынке. URL: https://informburo.kz/interview/iz-cego-na-samom-dele-delayut-moloko-v-kazaxstane.
7. Официальный информационный ресурс Премьер-Министра Республики Казахстан (primeminister.kz). URL: https://primeminister.kz/ru/news/glubokaya-pererabotka-moloka-i-tsena-na-pshenitsu-4-5-klassovserik-zhumangarin-vstretilsya-s-fermerami-pavlodarskoy-oblasti-29171
8. Фермеры бьют тревогу: в Казахстане наблюдается острый дефицит сырого молока. URL: https://atameken.kz/ru/news/50061-deficit-syr-ya-obsudili-karagandinskie-pererabatyvayushie-predpriyatiya
9. Burim N. Ametaj. The Successful Journey of the Journal Dairy: A Recapitulation // Submission received: 24 November 2023 / Revised: 17 December 2023 / Accepted: 2 February 2024 / Published: 1 March 2024. URL: https://doi.org/10.3390/dairy5010015
10. Adegbola T. Adesogan, Geoffrey E. Dahl. MILK Symposium Introduction: Dairy production in developing countries // J. Dairy Sci. American Dairy Science Association. 2020, no. 103, pp. 9677–9680. URL: https://doi.org/10.3168/jds.2020-18313
11. Насырханова Б.К., Бельгибаева А.С. Рынок молока и молочной продукции в Акмолинской области Казахстана. URL: https://doi.org/10.46666/2020-4-2708-9991.15
12. Fusco V., Fanelli F., Chieffi D. Milk and Dairy Products. National Research Council of Italy – Institute of Sciences of Food Production (CNR-ISPA). Bari, Italy, 2023. URL: https://doi.org/10.1016/B978-0-12820013-1.00026-7
13. Общие заявления от регионов РК об инвестициях в молочную отрасль, сделанные в СМИ в 2023 году. URL: https://dairynews.today/kz/news/81-fermu-i-17-molochnykh-zavodov-nachali-stroit-v-2023-goduv-kazakhstane.html
14. Bhat R., Di J. Global Dairy Sector: Trends, Prospects, and Challenges // Sustainability. 2022, no. 14(7), p. 4193. URL: https://doi.org/10.3390/su14074193
15. Казахстан: Программа устойчивого развития животноводства, ориентированная на результат. URL:https://www.vsemirnyjbank.org/ru/country/kazakhstan/brief/sustainable-livestock-development-programfor-results
16. Отчет о состоянии конкуренции на отдельных товарных рынках и принимаемых мерах по ограничению монополистической деятельности за 2022 год. – Астана, 2023. URL: https://www.gov.kz/memleket/entities/zk/documents/details/486951?lang=ru#_Toc137900843
Рецензия
Дәйектеу үшін:
Саханова Г.Б., Байгелова А.Н., Бактгереева А.Т. Сүттің өндірістік базасын жетілдіру және ҚР сүт өнімдері. «Тұран» университетінің хабаршысы. 2025;(2):161-176. https://doi.org/10.46914/1562-2959-2025-1-2-161-176
For citation:
Sakhanova G.B., Baigelova A.N., Baktgereyeva A.T. Improvement of the production base of milk and dairy products in the Republic of Kazakhstan. Bulletin of "Turan" University. 2025;(2):161-176. (In Russ.) https://doi.org/10.46914/1562-2959-2025-1-2-161-176